Omega-3 Hakkında Bilmedikleriniz

02-08-2018 20:52
Omega-3 Hakkında Bilmedikleriniz

Omega-3 Nedir?

Sağlıklı yağların enerji seviyesi üstündeki etkisini şekerin aksine çok daha uzun süreli bir enerji kaynağı olduklarını artık biliyoruz. Bu yağların içinde omega-3’ün ayrı bir yeri olduğunu belirtmekte fayda var. Bu değerli yağ asitleri hem hücre zarını hem de mitokondri zarlarının yapı taşıdır. Balık yağı takviyelerinde aramamız gereken iki yağ asidi EPA ve DHA burada da ön plana çıkar. Stres kontrolünden depresyonu önlemeye, kalp damar sağlığından kilo vermeye kadar söz konusu omega-3 yağ asitlerinin sağlık üstündeki faydaları biliniyor. Hücrelerin ve hücrelerin içindeki mitokondri zarlarının başlıca görevi besin maddelerini içeri alarak onları kullanılabilir enerjiye çevirmeleridir.

 

Omega-3 Faydaları Nelerdir?

Bu zarlar ne kadar sağlıklı olursa hücresel fonksiyonlar ve enerji üretimi de o kadar iyi olur. Dolayısıyla bu değerli yağ asitlerini sağlık faydalarından mahrum kalmamak için hem yağlı balıklar tüketmek hem de diyeti omega-3 takviyeleriyle desteklemek uzmanların önerisidir. Her omega-3 takviyesi aynı değildir. İçeriğindeki toplam EPA ve DHA oranının 3/2 ve katları olması gerektiğini unutmayınız. Omega-3 yağ asitleri hafif egzersiz ile kaslara kan akışını arttırabilir ve yağı gereken yerlerde kullanılmak üzere enerjiye dönüştüren enzimleri uyarabilir. Dolayısıyla hem hücre fonksiyonları ve enerji üretimi için hem de ruh sağlığı acısından omega-3 artık çağımızın bir numaralı tercihi olmuştur.

 

Omega-3 seçerken dikkat edilmesi gereken kurallar

Omega-3 yağ asitleri insan beyin hücrelerinde yüsek oranlarda bulunan EPA ve DHA aktif maddelerini içerir. Önemli olan balık yağının miligramı değil EPA ve DHA’nın toplam miligramıdır. EPA ve DHA toplamı olarak en az 1000 mg içeren balık yağı takviyesi kullanılması tercih edilir. Omega-3 için EPA ve DHA oranı belli olan omega-3 takviye kalitesi yüksek trigliserit formunda kapsüller alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.Omega-3 yağları hava ile temas edince okside olurlar ve yapıları bozulur. Dolayısıyla soft jel kapsül halinde değil hava sızdırmazlık garantisi olan kapsüller halinde alınmalıdır.Omega-3’ü balıktan almak istersek mümkün olduğu kadar paketlenmiş endüstriyel gıdalar veya çiftlik balıklarından değil doğal avlanma yoluyla elde edilen (soğuk su) balıkları tercih edilmelidir. Yalnız omega-3 içeren EPA ve DHA toplamı 1000 mg olan kapsüllerin tüketimitonlarca balık tüketimine eşdeğerdir. Dolayısıyla günümüzde bir seferde 1000 mg’lık EPA, DHA içeren kapsül alımı daha mantıklıdır. Omega-3’ün faydaları saymakla bitmez.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.