D Vitamini Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

08-01-2021 17:42
D Vitamini Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

D Vitamini Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler!

 

D vitamini denince aklımıza ilk gelen güçlü kemikler ve dişlerdir. Ama D vitamininde bundan çok daha fazlası var. Araştırmalara bakıldığında, bu değerli vitaminin bağışıklığı artırmaktan kronik hastalık riskini azaltmaya kadar vücudumuza pek çok katkı sağladığı gösterilmektedir. Özellikle Korona (COVİD-19) virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde bu vitaminin önemi daha da ortaya çıkmaktadır.


 

Çoğumuzun Yeterince D Vitamini Almadığı Bir Gerçek

D Vitamini içeren gıdalardan bazıları süt, yumurta sarısı, bazı tahıllar, mantar, ton balığı ve yağlı balıklardır. Ancak D vitamininin en güçlü kaynağı güneştir ve avuç içlerimizden güneş emilimi daha hızlı olmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenmeyen ve gerekli güneşi alamayan kişiler ihtiyaç duyulan D Vitaminini yeteri kadar alamamaktadır. Ancak takviye ilaçlarla bu eksiği kapatabilirsiniz.


D Vitamini Eksikliği Çocuklarda Kemik Hastalıklarına Yol Açıyor!

Günümüzde çocukların eskisi gibi dışarı çıkmaması güneş ışığını alamamalarına yol açıyor. Bu günümüzde özellikle Koronavirüs ile beraber oldukça ciddi bir hal aldı. Bu da çocuklarda zamanla "Raşitizm" adı verilen bir kemik hastalığına yol açmaktadır.

Bu yüzden çocuklarınızın günlük beslenmelerine D Vitamini oranı yüksek olan gıdalar katılabilir veya doktor önerisi ile takviye kullanılabilir.


 


Kalsiyumun Emilebilmesi için D Vitaminine İhtiyaç Var

Hepimiz kalsiyumun sağlıklı ve ağrısız kemikler için gerekli olduğunu biliriz. Ama bilmediğimiz şey ise, bu kalsiyumun kullanılabilmesi (emilebilmesi) için vücudumuzun D Vitaminine ihtiyaç duyduğu. Yani besin veya takviyelerle yeterince kalsiyum alsanız bile, eğer D Vitamini seviyeniz düşük ise boşa gidecektir.

 

D Vitamininin Formları

D Vitamininin D2 ve D3 olmak üzere 2 farklı formu bulunmaktadır.

D2 formu daha çok bitkisel kaynaklıdır. Bazı mantar ürünlerinde ve Portakal'da bolca bulunur. Vegan ve vejeteryan takviyelerindeki formdur.

D3 formu ise cildin güneş ile teması sonrasında vücudumuz tarafından üretilen formdur. Kırmızı et ve yağlı balıklarda yüksek oranda bulunmaktadır.

 

Gribi Yenmenize Yardımcı Olabilir

Son araştırmalara bakıldığında, D vitamini almanın grip, soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonları ile mücadeleye oldukça yardımcı olduğu görülmektedir.

Bu konuyla alakalı İrlandalı ve Endonezyalı bilim adamlarının dediğine göre, Covid-19 ile D Vitamini eksikliği arasında önemli bir bağlantı var. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiren D Vitamininin koruyucu etkisi yapılan birçok farklı araştırmayla da görülmüştür.

 

D Vitamini Bilinçsiz Kullanılmamalı!

Vücudumuzdaki D Vitamini seviyesinin çok yüksek olması kalp, damar ve böbrek sorunlarına yol açabilir. Diğer bir evrede ise vücut zehirlenmesine yol açarak kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.