Covid 19'a Karşı Glutatyon Eksikliğine Dikkat

17-05-2021 14:53
Covid 19'a Karşı Glutatyon Eksikliğine Dikkat

 

COVİD-19'a karşı Glutatyon Eksikliğine Dikkat!

 

Glutatyon Eksikliği Neden Olur?

Vücudumuzda bağışıklık, DNA onarımı, oksidatif stresten korunma gibi çeşitli süreçlerin önemli bir parçası olan glutatyona duyulan gereksinimin artmasıyla ilgilidir. Her gün maruz kaldığımız toksik ve zararlı maddeler gibi dış faktörler  kayda değer miktarda glutatyonun detoksifikasyon için kullanılması sonucunu doğurur.  Gece saatlerinde ışığa maruz kalınması melatonin salınmasını baskılayarak glutatyonun azalmasına neden olur (başucu lambaları, cep telefonu, tablet gibi cihazların ekranından yayılan mavi ışık); yaş - 20 yaşından sonra doğal glutatyon üretimi her on yılda ortalama %10 azalmaktadır.

Bu faktörlerin tümünden kaçınmamız mümkün değildir ama pek çoğunu düzenli yaşam tarzı, toksinlerden kaçınma ve detoks yaparak minimize edebiliriz.

 

COVID-19'u Tetikleyici Faktör

Glutatyon, vücuttaki en güçlü antioksidandır ve üretimi yaşla birlikte azalmaktadır. Glutatyon, hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.  Hasarlanmış veya işlev bozukluğu olan mitokondrilerin kanserleşme sürecinde kritik bir yeri vardır.  Koronavirüs tedavisini olumsuz yönde etkileyen en güçlü faktörlerden biri de Glutatyon eksikliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vücutta üretilen glutatyon eksikliği kronik hastalıkları olan kişilerde yaygın olduğu gibi COVID-19 hastalarında da yaygın hale gelmektedir. Böylece akciğer iltihabını şiddetlendiren ve akut solunum sıkıntısı sendromuna yol açan tetikleyici bir faktör olabileceği anlamına gelebilmektedir.

Erkeklerin, kadınlara göre Koronavirüs enfeksiyonunun ciddi etkilerine maruz kalma oranı ve kadınlara göre daha yüksek bir ölüm oranı olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, erkeklerde oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı daha hassas hale getirir.

Birçok çalışma Glutatyon seviyelerindeki oynamanın D vitamini ile de pozitif etki gösterdiği kanısına varmıştır.

 

Glutatyon Değerlerini Artıran Besinler

Besin


GSH Miktarı

Kuşkonmaz

28.3

Avokado

27.7

Ispanak

11.4

Bamya

11.3

Brokoli

9.1

Kavun

9.0

Domates

9.0

Havuç

7.9

Greyfurt

7.9

Portakal

7.3

Kabak

7.0

Çilek

6.9

Karpuz

6.6

Papaya

5.8

Kırmızı biber

5.5

Şeftali

5.0

Limon

4.8

Mango

4.3

Muz

4.1

Karnabahar

4.0

Ceviz

3.7

Salatalık

3.5

Yeşil dolmalık biber

3.4

Elma

3.3

Üzüm

2.7

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.