Cildin İhtiyacı Vitamin ve Mineraller

14-08-2020 22:16
Cildin İhtiyacı Vitamin ve Mineraller

Cildin İhtiyaç Duyduğu Vitamin ve Mineraller


Kendisine ve sağlığına dikkat eden her insanın aklından geçirdiği ‘’Cildimin güzelliği için ne gerekli’’ sorusunu sizler için cevaplayacağız. Günümüzde vitamin ve mineraller karışık şekilde birçok besinin içinde bulunmaktadır ancak bazı besinlerde içeriğinin yoğunluğundan ön plana çıkan besinler mevcuttur.

Cildinizin daha güzel olmasına fayda sağlayacak olan besinleri ve özellikleri sizlere açıklayacağız. Ayrıca günlük diyetinize ekleyeceğiniz besinleri de açıklayacağız.


Vitaminler ile Güzel Bir Cilt


Eğer ‘’Acaba hangi vitaminler cildim için fayda sağlar?’’ diyorsanız hemen A, B3, B9, C, E vitaminlerini dikkatlice okuyunuz.


A Vitamini


İnsan vücudu bazı vitaminleri kendisi üretme kabiliyetinde değildir. Bu vitaminler besinler ile dışarıdan alınmak zorundadır. İnsanlar A vitaminini dışarıdan almak zorundadır. A vitamini açısından zengin veya içeren gıdaların tüketilmesi her zaman aklımızda olmalıdır.

Cilt sağlığı açısından A vitamini büyük önem taşımaktadır. A vitamini güneş radyasyonuna karşı koruma sağlayarak kanserli deri hücrelerinin gelişimini engeller. Bunun dışında A vitamini cildi nemlendirip elastikiyet katarak sivilce, kuruluk ve sedef hastalığını karşı önlem olmaktadır.


Bolca A vitamini içeren gıdalar:

Havuç

Tatlı patates

Mango

Şeftali

Turunçgiller

Pancar

Ispanak

Domates

Kabak


B3 Vitamini


B3 vitamini ayrıca niyasin olarak da bilinmektedir. B3 vitamini cilde olan faydalar sayende dolayı sıkça kozmetik alanında kullanılmaktadır. B3 vitamini insanlara parlak cilt kazandırır.

 

Bolca B3 vitamini içeren gıdalar:

Tavuk Göğsü

Somon

Ton Balığı

Yer fıstığı

Mısır ekmeği

Yeşil bezelye

Kuşkonmaz


B12 Vitamini


B3 vitaminine ek olarak B12 vitamini de cildin doğal rengini ve tonunu düzenlemektedir.


Bolca B12 vitamini içeren gıdalar:

Karaciğer

Bira mayası

Kabuklu deniz ürünleri

Sardalye


C Vitamini


Güzel bir cilt arayanların atlamaması gereken vitamindir. C vitamini gençliğin sırrı da denilebilir. Sıkı bir cilt sahiplerinin sahip oldukları gizli silahtır. C vitaminini bu kadar önemli yapan özelliği ise kollajen sentezlenmesinde rol aldığından dolayıdır. Kollajen bir proteindir ve dokunun zarar gördüğü durumlarda rol alıp bölgenin yenilenmesini ve esnekliğinden sorumludur.

 

Bolca C vitamini içeren gıdalar:

Turunçgiller

Kavun

Ananas

Çilek

Brokoli

Sarı biber

Papaya

Guavalar


E Vitamini


E vitamini vücudumuzun üretemediği yani dışarıdan alınması zorunlu olduğu bir vitamindir. C vitamini ilk olarak A vitamininin emilmesinde rol oynamaktadır. Bunun dışında güneş hasarı, toksik maddelerin görünmeyen etkilerini önlemede, yaşlanmayı geciktirmesinde, antioksidan gibi özellikleri de bulunmaktadır.


Bolca E vitamini içeren gıdalar:

Ceviz

Kuşkonmaz

Avokado

Pazı

Pancar

Turp

Zeytin yağı

Ayçiceği yağı

Karabiber


Mineraller ile Güzel Bir Cilt


Çinko

Çinko bir bakıma parlaklık anlamına gelmektedir. Bunun sebebi ise hücre yenilenmesini desteklemesi yani cildi güzelleştiriyor daha genç cilt sağlıyor. Çinko daha sıkı bir cilt, ışıl ışıl parlayan saç ve güçlü tırnaklar sağlar.

Yani çinko cildin hem sağlıklı hem de canlı olmasını sağlamaktadır. Vücuttaki kollajen miktarının azalması sonucu elastikiyetini, yenilenme hızını ayrıca gençliğini kaybeder. Çinko cildin yenilenmesini, güzelleşmesini sağlamaktadır.

 

Selenyum


Güçlü antioksidan özelliğiyle selenyum yağlı ciltlerin, tıkalı gözenekler ile savaşmakta rol oynamaktadır.

 

Bakır


Bakır cilt yenilenmesinde, elastikiyet kazanmasında, cildin şekillenmesinde rol almaktadır. Bakır aynı zamanda vücudun temel minerallerinden birisi olduğundan önemlidir.

 

Magnezyum


Magnezyum vücudun su tutma işlevinde rol oynadığından cildin nem seviyesinin ayarlanmasında önemlidir.


Sülfür


Kollajen ile keratin üretiminde rol oynayan sülfür cildin, saçların ve tırnakların yenilenmesinde önemlidir.

 

Manganez


Manganez cilt yenilenmesini sağlayan enzimatik reaksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Manganez enzimatik reaksiyonlar dışında da cilde elastikiyet, canlılık kazandırmaktadır. Cilt renginin canlılığında önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.