Çocuklarda Bağışıklık Güçlendirme

11-10-2021 16:31
Çocuklarda Bağışıklık Güçlendirme

Yeni okul dönemine başlayan çocuklarda tecrübesiz bağışıklık sistemi sebebiyle çok fazla ateşlenme enfeksiyon kapma gibi belirtiler olabilir. Peki bunlara nasıl engel olabilir çocuğumuzun bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz.

Vücudumuzun kendisini savunma (korumu) sistemini bağışıklık sistemi deriz. Ağız, burun, deri yoluyla vücudumuza girmeye çalışan bakteri ve mikroorganizmaları engellerken aynı zamanda vücuda bir şekilde girmiş olan mikroorganizmaların hastalık oluşturmasını engellemeye çalışır.

Özellikle şu Pandemi sürecinde evden çıkamayan sosyal bir teması bulunmayan çocuklarımızın okulun ilk dönemlerinde birçok mikroorganizma ile karşılaşacakları için daha sık enfeksiyon geçirecekleri muhtemeldir. Bu enfeksiyonların %80i viral enfeksiyonlardır ve  bu gibi durumlarda gereksiz antibiyotik kullanımı ile çocuğun cilt barsak ve boğaz florası bozularak bakteri direnci artar ve çocukta alerji astım atopi riski çoğalabilir.

  Beslenme  bağışıklık sistemini en çok etkileyen faktörlerden biridir. Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü içeriğindeki immunglobulin ler ve koruyucu diğer faktörleri bebeğe direk olarak geçmekte ve bireyin ömür boyu onu koruyacak olan bağışıklığının ilk temellerini atmaktadır. Bunun yanı sıra sebze ve meyveler içerdikleri vitaminler yoluyla özellikle de D ve C vitaminleri ile bağışıklığımızı güçlendiren besinlerden biridir. Sebzelerden brokoli- lahana-kereviz-pazı-turp-ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken bağışıklığı güçlendiren sebzelerdir. Balık içerdiği omega3 yağları ile bağışıklığı güçlendirir haftada en az 1 öğün balık tüketimi çok önemlidir. Meyvelere bakacak olursak turunçgiller portakal mandalina ve limon tüketilmesi önerilir. Kışın çocuklarımızla hazırlayacağımız limonata hem çok sevecekleri bir aktivite hem de C vitamini içeriği bakımından çocuklarımızı enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Günde en az 1 portakal ya da 2 mandalina tüketilmesini çocuğa günlük ihtiyacı olan C vitaminini sağlar.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.